Hering jótékony hatásai
Néhány szó a heringről

Lengyelországban azt jelenti a hering, amit
Japánban a szusi vagy a Földközi-tenger országaiban a frutti di mare.
A hering a konyhában
A hering imádói vég nélkül fogyaszthatják ezt az ételt, és még csak aggódniuk sem kell, hiszen nagyon egészséges, és kalória tartalma is alacsony.
A hering rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, fehérjében, emellett rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz A hering kiváló forrása a teljes értékű és könnyen hasznosítható fehérjéknek. Zsírtartalma elég magas, mivel 100 g heringben 16 g zsír található. Ennek 70%-a azonban az egészségre jótékony hatású egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsav. Különösen értékes az EPA sav, amely tágítja az ereket, gátolja a véralvadást, és fgy csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Ezenfelül szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, így erősíti az immunrendszert.
A hering remek A-, D- és E-vitamin forrás, utóbbi segít meggátolni az érszűkület kialakulását. Nagy mennyiségű B6-vitamin is található benne (100 g hal fedezi a napi szükséglet 20%-át), illetve B12-vitamin (100 g heringben a napi szükséglet négyszerese van meg). A hering emellett sok vasat, cinket, rezet, foszfort és jódot tartalmaz.
A hering bár zsíros, mégsem kalóriadús
A hering a zsíros halak közé tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy kalóriadús lenne (100 grammja mindössze 16 kcal-t tartalmaz). Ezenkívül nagy mennyiségű kálium található benne, amely segft megszabadulni e szervezetben felgyülemlett víztől. A benne található omega-3 zsírsav gyorsítja az anyagcserét és a zsírégetést.
A hering a hangulatra is jótékony hatással van, ugyanis növeli a szerotonin szintet, így antidepresszáns hatású, valamint javítja az emlékezetet és a koncentrációt.
A hering, mint minden egyéb húsáru, savasítja a szervezetet. Ezért zöldségekkel és gyümölcsökkel párosítva fogyasszuk, amelyek semlegesítik a túlzott savmennyiséget.
Ezt a bölcsességet őrzik a hering hagyományos lengyel elkészítési módjai: hering hagymával, hering kasub módra (paradicsommal és hagymával), hering almával, céklával vagy aszalt szilvával.
