RECEPT GYŰJTEMÉNY


Halászlé

Rántott pisztráng 


Hozzávalók (egy adaghoz):

- 1 egész pisztráng, belsőség nélkül (kb. 200 g)

- 2 gerezd fokhagyma

- só, bors

- 3-4 evőkanál kukoricaliszt

- 1-2 tk pirospaprika

- olívaolaj

- egy gerezd citrom (tálaláskor)

Elkészítés:

A halat mossuk meg, irdaljuk be egy éles késsel, a szálkák irányával ellentétesen. Sózzuk, borsozzuk meg kívül-belül. A két megpucolt fokhagymagerezdet tegyük a hal belsejébe. A kukoricalisztet keverjük össze a pirospaprikával egy nagyobb mélytányérban, amiben könnyen meg tudjuk forgatni a halat. Közben melegítsünk fel egy teflonserpenyőt közepes lángon, és öntsünk bele egy kevés extra szűz olívaolajat. A már forró serpenyőben süssük a halat oldalanként 5-5 percig. Tálaláskor csepegtessünk rá citromot, kínálhatjuk hasábburgonyával, kovászos uborkával.


Afrikai harcsa falatkák rántva 


Hozzávalók:

  • 250 g afrikai harcsa filé

  • 50 g kókuszolaj

  • fűszerpaprika

  • 1 db tojás

  • kukorica liszt

  • 300 g joghurt

  • fehérbors

  • medvehagyma

  • fokhagyma granulátum

Elkészítés:

A konyhakész, apró csíkokra vágott harcsa szeleteket megsózzuk és egy órát hagyjuk állni. A szeleteket kukoricalisztben, a felvert tojásban és ismét a kukoricalisztben megforgatjuk. Előmelegített olajban forgatva, szép barnára sütjük.

Tálalni friss zöldségekkel és dresszinggel a legfinomabb.

Dresszing: a joghurtot ízlés szerint fűszerezzük sóval, fehérborssal, medvehagymával és fokhagyma granulátummal (aki jobban szereti friss fokhagymát is használhat).


Fogas curryvel

Hozzávalók:

  • 250 g fogas filé

  • sütéshez elegendő margarin

  • 8 g citrom facsart leve

  • friss petrezselyem zöldje

  • fehérbors, só

  • curry

Elkészítés:

A halat megsózva a szűrt citromlével hagyjuk pácolódni egy órát. Ízlés szerint fűszerezzük mindkét oldalát, majd margarinon aranybarnára sütjük. Tálalásnál édesburgonya pürével színesíthetjük.


Pontypaprikás


Hozzávalók:

  • 250 g pontyfilé

  • 5 dl halalaplé

  • 5 g kókuszolaj

  • 20 g zsírszegény tejföl

  • 30 g vöröshagyma

  • 20 g étkezési paprika

  • 10 g paradicsom

  • fűszerpaprika

Elkészítés:

A konyhakész halat besózzuk és mindkét oladlát megpirítjuk, egy tálban hagyjuk hűlni. A maradék olajban az apróra vágott vöröshagymát aranybarnára pirítjuk és fűszerpaprikával megszórjuk. Felöntjük a halalaplével és puhára pároljuk a hagymát, ezután mehet bele a karikára vágott étkezési paprika és paradicsom. Szépen hozzákeverjük a simára kevert tejfölt. Felrottyantjuk, és beletesszük az elősütött halszeleteket 5-6 percig főzzük.


Pisztráng tejfölös mártással

Hozzávalók:

  • 250 g pisztráng

  • 100 g halalaplé

  • 20 g zsírszegény tejföl

  • 8 g citrom facsart leve

  • fehérbors

  • kukoricaliszt

  • bazsalikom

Elkészítés:

A konyhakész halat bepácoljuk a citromlében elkevert fehérborssal, sóval bazsalikommal, és egy órát hagyjuk állni. A halalaplével felöntve, lassú lángon főzzük 15 percig. Amikor félpuha a hal, kiszedjük egy sütésálló üvegtálba. Az alaplét habarással sűrítjük, majd a halra öntjük. Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük. Petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.


Füstölt  lazacos rizs

Hozzávalók:

30 d kg füstölt lazac filé , 30 dkg rizs , 1 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 szál sárgarépa, 1 gerezd foghagyma, 1 fej vöröshagyma,  1 szál zeller levél, 1 csokor petrezselyem zöld, 1 babérlevél, 1 evőkanál vaj, 3 evőkanál olaj, só, bors ízlés szerint.

Előkészítés:

A sárgarépát, a fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk. A petrezselymet és a zellerlevelet megmossuk. A rizst szűrőben, folyó víz alatt megmossuk. A fokhagymát áttörjük. 

Elkészítés:

Másfél liter vízbe bele  tesszük a sárgarépát, a hagymát , a zellerlevelet, a babérlevelet és a petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Ezután felforraljuk és 15 percig főzzük. Közben besamelt készítünk. A levet átszűrjük. 3 evőkanál olajon kissé megfuttatjuk a fokhagymát és belekeverjük a rizst. 2 percig együtt pirítjuk , majd átszűrjük és felöntjük a főzőlével, hogy jó bőven ellepje. 20 percig főzzük. Mielőtt befejeznénk a főzést, bele keverjük a léből kivett és finomra vágott petrezselymet. Tálra tesszük, ráfektetjük a darabokra vágott füstölt lazac filét és a besamel mártással leöntve tálaljuk.


Lengyel füstölt halgolyó szezámos bundában sütve

Gyors egyszerű vendégváró falatok. 

Párolt rizst készítünk, miután kihűlt, adjuk hozzá a szálkátlanított füstölt lazacot vagy makrélát, halfűszereket, reszelt sajtot, apróra vágott petrezselymet a tojásokat és a finomra vágott kapribogyót. Keverjük össze és formázzunk belőle kis golyókat amit forgassunk szezámmagba. Forró olajban kisütjük, papírra kivéve pihentetjük. 

Díszítés után mignon papíron tálaljuk.

Főbb hozzávalók: 

  • 15 dkg rizs
  • 20 dkg füstölt lazac vagy makréla
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1/2 csokor friss petrezselyem 
  • 2 db tojás
  • 5 dkg kapribogyó
  • 1 csomag szezámmag
  • 4 dl olaj
  • igény szerint só, bors, halfűsze
  • díszítéshez :fodros saláta



Risotto con il baccala'


Hozzávalók (4 személyre)

  • 0,5 kg mélyhűtött tőkehal
  • 30 dkg rizs
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál olaj
  • só, bors izlés szerint

Elkészítés: Másfél liter vízben beletesszük a sárgarépát, a hagymát, a zellerlevelet, a babérlevelet és a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk majd felforraljuk. A levet átszűrjük. 3 evőkanál olajon kissé megfuttatjuk a fokhagymát és belekeverjük a rizst. Két percig együtt pirítjuk, majd annyi átszűrt főzőlével öntjük fel, hogy bőven ellepje. 20 percig főzzük. Mielött befejeznénk a főzést, belekeverjük a léből kivett és finomra vágott petrezselymet. A tálra tesszük, ráfektetjük a tőkehal darabokat és a besamelmártással leöntve tálaljuk.

Elkészítés ideje: 55 perc


Harcsa paprikásan

Egy fej apróra vagdalt hagymát és karikára vágott zöldpaprikát zsiradékon megfuttatunk, meghintjük kiskanál édes paprikával, és belerakjuk a megsózott, darabokra  vágott halat. Feleresztjük annyi vízzel, hogy a halat ellepje és fedő alatt 15-20 percig pároljuk. Sűrű tejfőlt öntünk rá, és makarónival vagy tarhonyával tálaljuk.


Zöldpaprikás tőkehalszeletek


Szép szeletekre vágjuk a tőkehalat, kiszálkázzuk, előzőleg olajos-ecetes lében hosszabb ideig tartjuk. Mindkét oldalát pirospaprikával behintjük, reszelt hagymával bedörzsöljük, gyengén sózzuk és forró zsírban megsütjük. 1/2 kg zöldpaprikát vékony karikára vágva zsírban megpárolunk. Paradicsomokat kettévágunk, közepüket kivájjuk, és cukros vízben párolt egressel vagy ribizlivel, esetleg szőlőszemekkel megtöltjük. 


Délutáni lazac löncstál burgonyával és balzsamecetes salátával

Hozzávalók:

400 g lazac paszta, 1 csomag sajtkrém (100 g), 400 g burgonya, 1 fej saláta, 1/4 Lolo rosso saláta, 1/4 rukkola, 1 fej lilahagyma, 200 g sárgarépa, 200 g uborka, 200 g paradicsom, 1/2 dl balzsamecet, 1/2 dl olivaolaj, 1/2 csomag petrezselyemzöld, só, fehérbors, 1 citrom, bazsalikom, borsikafű

Elkészítés:

A lazacpasztát a sajtkrémmel összekeverjük, kis sóval és fehérborssal fűszerezzük. A burgonyát készre főzzük. A salátát vékony csíkokra tépjük. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk. Elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük az olivaolajat, a balzsamecetet, és a frissen facsart citromlét, amit sóval, bazsalikommal és borsikafűvel ízesítünk. Az öntethezhez hozzáadjuk a salátát és a zöldségeket, jól átforgatjuk benne. Tálaláskor két kanálnyit szedünk a lazacból és teszünk mellé 2 kanálnyi petrezselyembe forgatott burgonyát, a kanállal megformázva. Végül a tányérra helyezünk a salátából is, amit citromkarikával díszítünk.


Lazacos rétes


Hozzávalók:

400 g lazacpaszta, 300 g fagyasztott mexikói zöldségkeverék, 1 fej hagyma, só, bors, 1/2 csomag petrezselyemzöld, 1 csomag réteslap, 2 evőkanál vaj, 4 evőkanál olivaolaj, citrom, 100 g reszelt Edami sajt, besamel mártás: 2 evőkanál rétesliszt, 2 evőkanál vaj, 3 dl tej, 2 dl tejszín, késhegynyi szerecsendió, mustár

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát az olivaolajban és a vaj felében megdinszteljük, hozzákeverjük a zöldségeket és a lazacpasztát. Ízesítjük kis sóval, borssal, kis citromléval. Elkészítjük a besamel mártást.

A réteslapot olivaolajjal bekenjük és beletöltjük a zöldséges lazacpasztát és a sajt felét. Felgöngyöljük, kívülröl olajjal bekenjük és rászórjuk a sajt másik felét. 170 fokon kb. 25 percig sütjük. Tálaláskor a rétes szeletekre besamel mártást öntünk, amit apróra vágott petrezselyemmel beszórunk.


Bacon szalonnába göngyölt atlanti tőkehal szűzpecsenye

Hozzávalók:

500 g atlanti tőkehal szűzpecsenye 

4 szelet bacon

2 evőkanál olívaolaj

só, frissen őrölt bors

 1 citrom

 400 g spenót levél (fagyasztott is lehet, de leveles)

 2 gerezd fokhagyma

 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, borsozzuk és betekerjük a szalonna szeletekbe. A felhevített olajban addig sütjük, amíg a szalonna ropogósra sül. A spenót leveleket a felhevített vajban az apróra vágott fokhagymával 1-2 percig dinszteljük, sózzuk.

A halat spenóttal és párolt rizzsel vagy héjában sült burgonyával tálaljuk, ciromszelettel díszítjük.


Zöldséges rétes batyu

Hozzávalók:

40 dkg Lazacpaszta 

Kevés zöldség ízlés szerint (répa, paprika, zöldborsó, brokkoli)

Só, bors (ízlés szerint)

1/2 csomag réteslap
1 dl olaj
25 dkg ementáli

Elkészítés:

A muffin formákat olajjal kikenjük. A téglalapra vágott réteslappal kibéleljük és megtöltjük a zöldségekkel és reszelt sajttal összekevert lazackrémmel és a kilógó olajos réteslapot megtekerve batyut formálunk belőle amit a sütőben 170-180 C-on 20 perc alatt ropogósra sütjük.
Az így elkészült batyukat zöldséges mártással tálaljuk.


Füstölt halas palacsintabatyu bazsalikomolajjal, ketchup rácson tálalva

Főbb hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt lazac vagy makréla
  • 8 db palacsinta
  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 tojás
  • 10 dkg uborka
  • 1 üveg kapribogyó
  • 1 db hagyma
  • 2 db főtt burgonya
  • ízlés szerint só, bors
  • díszítéshez cikória, olívabogyó, póréhagyma

Elkészítés:

Sós palacsintákat sütünk, a friss bazsalikomot turmixoljuk és szűz olívaolajjal összekeverjük.

 Ezután elkészítjük a halas ragut: apróra vágott szálkátlanított füstölt lazacot vagy makrélát, főtt tojást, uborkát, kapribogyót, burgonyát, sajtkockákat összekeverjük, halfűszerrel ízesítjük és a palacsintákba töltjük. A batyuk tetejét fogvájóval összefogjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.

A tányérokat ketchuppal berácsozzuk, ráhelyezzük a batyukat, locsoljuk meg egy kevés bazsalikomos olajjal, cikóriával és olívabogyóval díszítjük.


Jó étvágyat!